Στερεά καύσιμα

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΛΛΕΤ
    Τα pellet (συσσωματώματα) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4200 kcal/kg.
  2. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
    Τα pellet είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου 100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.
  3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
  4. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ
    Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Στην περίπτωση των pellet η καλλιέργεια των φυτών τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και σταδιακά να αποτελέσει μια διέξοδο στη διαρκώς επιβαρυνόμενη κατάσταση της Ελληνικής Γεωργίας.
  5. ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα πελετ συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας pellet.
    Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 κιλών είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000 kg. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο, ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Όταν λέμε ξύλο σαν στερεά καύσιμη ύλη, εννοούμε:
•    Ξύλο φυσικό, κούτσουρα
•    Μπριγκέτα Ξύλου. Πεπιεσμένο πριονίδι σε σχήμα κούτσουρου
•    Κάθε είδος ξύλου έχει τις δικές του ιδιότητες και χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την απόδοση του κατά την καύση.
•    Το είδος του ξύλου και μόνο, δεν αρκεί για να προσδιορισθεί η θερμική απόδοση του. Το ποσοστό απόδοσης κυμαίνεται ανάλογα και με την υγρασία του καθώς και την θερμοκρασία καύσης. Η φωτιά πρέπει να φτάσει σε συγκεκριμένη ελάχιστη θερμοκρασία, ώστε να έχουμε καθαρή και αποδοτική καύση. Το φρεσκοκομμένο ξύλο επίσης, περιέχει πάνω από 50% υγρασία και είναι εντελώς ακατάλληλο.
•    Αν το ξύλο έχει μεγάλη υγρασία, η φωτιά είναι αδύναμη, χλωμή και παράγει ένα βαρύ, πυκνό πέπλο καπνού, άκαυτη πίσσα και κρεόζοτο, με αποτέλεσμα το γρήγορο μαύρισμα του κρυστάλλου στα ενεργειακά τζάκια και τις σόμπες.  Ξύλο με μεγάλη υγρασία, μειώνει κατακόρυφα την απόδοση και τον ελκυσμό, με αποτέλεσμα το "κάπνισμα" και μια σειρά άλλα προβλήματα.   Η ανθρώπινη αντίδραση στην χαμηλή απόδοση λόγω της υγρασίας, είναι η υπέρ τροφοδοσία, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και απώλεια θερμότητας διαμέσου της καμινάδας.

1. ΠΟΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΞΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

Φροντίζουμε να προμηθευόμαστε την ξυλεία μας το καλοκαίρι ή το πολύ μέχρι τα μέσα  Σεπτεμβρίου. Μεριμνούμε ιδιαίτερα για την αποθήκευση των καυσόξυλων. Τα ξύλα πρέπει να τοποθετούνται σε στεγασμένο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 15% - την οποία ελέγχουμε με υγρόμετρο (μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από μάντρες ξυλείας).

Να θυμάστε ότι τα σκισμένα κούτσουρα ξεραίνονται πιο εύκολα.

2. ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

•    Προσέχουμε τα είδη ξύλου που καίμε. Ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή ή «σκάνε». Προτιμάμε δρυ, που έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, και οξιά, που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα. Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση.
•    Επιλέγουμε μόνο φυσικά ξύλα. Αποφεύγουμε ρητώς βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό.
•    Αποφεύγουμε τη χρήση χημικών προσαναμμάτων, με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες, αλλά μόνο φυσικά, από λεπτά, ξερά κλαράκια ή δαδιά.
•    Δεν αγοράζουμε εμποτισμένη με χημικά ξυλεία.

Προσοχή: Μη χρησιμοποιείτε ξύλα που περιέχουν ρετσίνι, (ξύλο κωνοφόρων, όπως πεύκο, έλατο κλπ), τραβέρσες γραμμών τραίνου, γιατί μπορεί να καταστρέψετε το τζάκι ή τον καπναγωγό σας. Επιλέγετε δρύ, οξιά, ελιά, αυτά είναι σκληρά ξύλα με μεγάλη πυκνότητα και έτσι κρατούν πολύ περισσότερο.

ΜΠΡΙΓΚΕΤΕΣ

1. TΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΡΙΓΚΕΤΕΣ

Οι μπριγκέτες αποτελούν την εναλλακτική λύση για μία σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. Οι μπριγκέτες  γίνονται υπό υψηλή πίεση, δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες  και χημικά πρόσθετα , δηλαδή είναι ένα ανανεώσιμο οικολογικό και ανεξάντλητο βιοκαύσιμο που δε ρυπαίνει το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά:

•    Η υγρασία 6- 8%, Στάχτη - ≤ 1%
•    Θερμογόνο δύναμη - 4500 έως 5.000 kcal / kg.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Έχουν  εύκολη αποθήκευση  καθώς είναι συσκευασμένες σε πακέτα  ( χαρτοκιβώτια ή σακουλάκια ) που βοηθάνε την τοποθέτηση τους  σε οποιοδήποτε μέρος( δίπλα στο τζάκι , στο μπαλκόνι κλπ )
  • Δεν ρυπαίνουν τον χώρο αποθήκευσης καθώς δεν έχουν λάσπες, χώματα, υγρασία
  • Είναι καθαρό υλικό και δεν αφήνει στάχτη ( 5 φορές λιγότερη στάχτη από το ξύλο )
  • Έχει 6 φορές λιγότερη υγρασία από το ξύλο
  • Έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη, 1 kg μπριγκέτας = 1,8 kg ξύλα
  • Έχει βαθμό απόδοσης 88% - 92 %
  • Δεν πετάνε σπίθες αποφεύγοντας  περαιτέρω ζημιές στον χώρο
  • Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου.
  • Οι μπριγκέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για καυσόξυλα καθώς μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής καθώς έχουν ευρεία εφαρμογή (συμβατικά και ενεργειακά τζάκι, ξυλολέβητες , ξυλόσομπες , σόμπες – λέβητες καθώς και σε ξυλόφουρνους αρτοποιίας )

2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

Αγοράζοντας 1 τόνο μπριγκέτας έχετε περίπου 940-970 κιλά καύσιμη υλη, ενώ αγοράζοντας 1 τόνο ξύλου έχετε περίπου 600-650 κιλά καύσιμη ύλη λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του ξύλου σε νερό (περίπου 35-40%).
Καίγοντας 100 κιλά μπριγκέτας είναι ισοδύναμο με το να καίτε 160 κιλά ξύλου, εξοικονομώντας επιπλέον καύσιμη ύλη.
Συνολικό μικτό κέρδος 60%.

3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την συμπαγή συγκόλληση της βιομάζας για την παραγωγή της μπριγκέτας την αναλαμβάνει η κυτταρίνη και η λιγνίτη που υπάρχει στο ίδιο το ξύλο ή οποία κατά την διάρκεια της θέρμανσης και συμπίεσης της βιομάζας μετατρέπεται σε πολύ ισχυρό συγκολλητικό υλικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασφαλίζει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων σωματιδίων.

Οι ξύλο-μπρικέτες έχουν μηδενική συνεισφορά στο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς οι ποσότητες διοξειδίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα ίδια φυτά για την επαναδημιουργία της βιομάζας. Τα προϊόντα βιομάζας συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της όξινης βροχής καθώς έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά περιεκτικότητας σε θείο μόλις 0,08%

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email: info@koubarakis.gr
Δ/νση: Π. Ράλλη 231, 184 50 Νίκαια
Τηλ.: 210 4932115 - 2104904813, Fax: 210 4905617

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Τετάρτη 09:00 - 15:00
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 09:00 - 20:00
Σάββατο 09:00 - 14:00