Form-button
Page-img

Συχνές Ερωτήσεις

Κλιματισμός

 1. Τι είναι το κλιματιστικό inverter;

  Τα κλιματιστικά inverter διαθέτουν κινητήρα (συμπιεστή) μεταβλητής απόδοσης και κατά αυτόν τον τρόπο με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις απώλειες του χώρου αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους.
  Η τεχνολογία inverter είναι ενσωματωμένη στην εξωτερική μονάδα. Η τεχνολογία inverter μπορεί να συγκριθεί με την τεχνολογία ενός αυτοκινήτου: " Όσο περισσότερο πατάς το γκάζι σου, τόσο πιο γρήγορα πηγαίνεις." Μια μονάδα inverter αυξάνει βαθμιαία την δυναμικότητά της, βάση της δυναμικότητας που απαιτείται για την ψύξη ή τη θέρμανση του χώρου. Τα συτήματα non-inverter μπορούν να παραλληλιστούν με το άνοιγμα ή κλείσιμο μια λάμπας. Κατά την έναρξη της λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας, η μονάδα θα αρχίσει να λειτουργεί σε πλήρες φορτίο.

 2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κλιματιστικού inverter;

   

  • Η οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος που ανάλογα τον τύπο του μηχανήματος και τις συνθήκες λειτουργίας είναι από 25% έως 50% συγκρινόμενο με ένα συμβατικό κλιματιστικό ίδιας ισχύος.
  • Η γρήγορη απόδοση. Ένα inverter έχει την δυνατότητα να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στο ¼ του χρόνου που θα απαιτείτο από ένα συμβατικό κλιματιστικό.
  • Η σταθερή θερμοκρασία. Αυτορυθμίζοντας την παρεχόμενη ισχύ τους τα inverter πετυχαίνουν να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου με μέγιστη απόκλιση ±0,2 °C σε σύγκριση με τους ±2 °C ενός συμβατικού κλιματιστικού.
  • Τα κλιματιστικά inverter έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ στην λειτουργία της θέρμανσης και επίσης λειτουργούν σε πολύ χαμηλές (κάτω του μηδενός) εξωτερικές θερμοκρασίες.

   

 3. Αξίζει να επιβαρυνθώ το επιπλέον κόστος ενός καλού κλιματιστικού;

  Σίγουρα αξίζει. Αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση επίσημα στοιχεία της Panasonic ένα inverter μπορεί να εξοικονομεί έως 50% σε ρεύμα σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό καταλαβαίνει κανείς τι διαφορά κατανάλωσης μπορεί να υπάρχει μεταξύ ενός επώνυμου τελευταίας τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης Α σε σχέση με τα φθηνά κινέζικα απαρχαιωμένης τεχνολογίας μηχανήματα. Το ασύμφορο κόστος λειτουργίας που εντός 2, 3 ετών θα μας επιβαρύνει με τα χρήματα που προσωρινά γλιτώσαμε και θα μας επιβαρύνει αντίστοιχα το υπόλοιπο της ζωής του. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η στάθμη θορύβου της εσωτερικής μονάδος που από 23-26 dB που πετυχαίνουν τα καλά κλιματιστικά υπνοδωματίου οι φθηνότερες επιλογές κυμαίνονται στα 34-39dB. Δεδομένου ότι ανά 3dB διπλασιάζεται ο θόρυβος καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για 3 με 4 φορές πιο θορυβώδη λειτουργία. Εάν εδώ συνυπολογίσει κανείς και τον παράγοντα αξιοπιστία και after sales service τότε συνειδητοποιεί ότι η αγορά ενός ποιοτικού τελευταίας τεχνολογίας κλιματιστικού είναι μονόδρομος.

 4. Το κλιματιστικό δεν βγάζει αέρα αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία σε πρόγραμμα θέρμανσης.

  Το κλιματιστικό πρέπει να προθερμανθεί πριν ξεκινήσει να λειτουργεί, ούτως ώστε να μην εξάγει κρύο αέρα στο πρόγραμμα θέρμανσης. Ο ανεμιστήρας ξεκινά να λειτουργεί σε ένα έως τέσσερα λεπτά μετά την προθέρμανση. (Η προθέρμανση χρειάζεται περισσότερο χρόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι πολύ χαμηλή).

 5. Το κλιματιστικό παράγει έναν ήχο ροής νερού.

  Ο ήχος ροής νερού μπορεί να οφείλεται στο ψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα στο κλιματιστικό. Ο ήχος αυτός είναι πιο πιθανό να παράγεται κατά την ενεργοποίηση της αντιψυκτικής λειτουργία στο πρόγραμμα θέρμανσης.

 6. Η εξωτερική μονάδα βγάζει νερό ή ατμό.

  Η αντιψυκτική λειτουργία που ενεργοποιείται κατά το πρόγραμμα θέρμανσης αφαιρεί τον πάγο που μετατρέπεται σε νερό ή ατμό. Μικρή ποσότητα νερού αποδεσμεύεται και στο πρόγραμμα θέρμανσης

 7. Το κλιματιστικό παράγει έναν ήχο τριξίματος.

  Τα πλαστικά μέρη του κλιματιστικού, όπως είναι η μάσκα, μπορεί να παράγουν έναν ήχο τριξίματος κατά την ελαφριά διαστολή ή συστολή τους λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας.

 8. Το κλιματιστικό σταματά να λειτουργεί (η λυχνία λειτουργίας παραμένει αναμμένη).

  Όταν η τάση της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, το κλιματιστικό ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί για την προστασία του μηχανήματος. (Όταν η ηλεκτρική ενέργεια επανέλθει σε κανονική κατάσταση, το κλιματιστικό επανέρχεται σε κατάσταση λειτουργίας μετά από τρία λεπτά).

 9. Το κλιματιστικό δεν ξεκινά να λειτουργεί αμέσως μόλις ενεργοποιηθεί.

  Για τη μείωση του υπερβολικού φορτίου κατά την επανεκκίνηση, το κλιματιστικό δεν λειτουργεί για τρια λεπτά όταν ο διακόπτης της έναρξης (ΟΝ) πατηθεί αμέσως μετά το κλείσιμο της μονάδας ή όταν το πρόγραμμα λειτουργία αλλαχθεί από το τηλεχειριστήριο

 10. Μπορεί ο κλιματισμός να σας κάνει να αρρωστήσετε;

  Μόνο ένα σύστημα κλιματισμού που δεν είναι σωστά ρυθμισμένο μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Ένα σωστά ρυθμισμένο σύστημα κλιματισμού μπορεί μόνο να συμβάλει στη δημιουργία πιο υγειούς περιβάλλοντος.

 11. Υγρασία

   

  Καθώς το κλιματιστικό ελέγχει τα επίπεδα υγρασίας η εξάπλωση των ακάρεων και η μούχλα περιορίζεται. Το κλιματιστικό διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας σε ποσοστό 40 - 60%, γεγονός το οποίο είναι ευεργετικό αλλεργίες.

 12. Φιλτράρισμα

  Όλες οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με ένα φίλτρο. Ανάλογα με τον τύπο του συστήματος και τις ανάγκες του πελάτη, ο τύπος του φίλτρου μπορεί να διαφέρει. Η αποτελεσματικότητα του φίλτρου αέρα καλύπτει από την παγίδευση σκόνης και μικροχωματιδίων μέχρι γύρη, βακτήρια, ιούς και οσμές, ακόμη και μικρόβια και καπνό. Είναι απαραίτητο η αντικατάσταση των φίλτρων να γίνεται έκγαιρα. Όταν η αντικατάσταση του φίλτρου είναι πολύ καθυστερημένη, υπάρχει κίνδυνος τα υπερφορτωμένα φίλτρα να αρχίσουν να απελευθερώνουν βακτήρια αντί να τα παγιδεύουν.


 1. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

   

  • Τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπεδιας θέρμανσης είναι η οικονομία καυσίμου, η ομοιόμορφη και σταθερή θερμοκρασία της κατοικίας αλλά και η παντελής απουσία σωμάτων καλοριφέρ.
  • Η ενδοδαπεδια επιβάλλει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά τα υλικά και τον τρόπο εφαρμογής των δαπέδων, της διάστρωσης των σωληνώσεων ύδρευσης-αποχέτευσης όπως και την χρήση χαλιών.

  Σε γενικές γραμμές η ενδοδαπεδια θέρμανση έχει το χαρακτηριστικό του ετεροχρονισμού κατά το ανάμα και το σβήσιμο και κυρίως συνίσταται σε μεγάλες κατοικίες σε ψυχρά κλίματα.

 2. Μπορώ να εγκαταστήσω καλοριφέρ σε έτοιμο σπίτι;

  Ναι μπορώ. Με την παραδοχή ότι σε κάποια σημεία θα έχω εμφανείς σωληνώσεις στο ύψος του σοβατεπί. Μπορεί να γίνει εγκατάσταση με επιτοιχείο λέβητα φυσικού αεριού αν περνάει δίκτυο από την κατοικία η να κατασκευαστεί λεβητοστάσιο πετρελαίου αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για λεβητοστάσιο-δεξαμενή.

 3. Το νοθευμένο πετρέλαιο θέρμανσης τι προβλήματα δημιουργεί;

   

  • Χαμηλότερη απόδοση του καυστήρα
  • Φθορές σε μέρη του καυστήρα και της καπνοδόχου από τα προϊόντα καύσης των αυξημένων θειούχων οργανικών ενώσεων
  • Κάλυψη του εσωτερικού τμήματος της καπνοδόχου με προϊόντα ατελούς
  • καύσης του πιο δύσκαυστου πετρελαίου ναυτιλίας (μάκα)
  • Αύξηση της κάπνας στην έξοδο της καπνοδόχου (μαύρισμα της ταράτσας κτλ.).
 4. Τι πρέπει να προσέχω στην αγορά πετρελαίου;

   

  1. Να συγκρίνεις, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές
  2. Να προσέχεις το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.
  3. Να καταγράφεις οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.
  4. Να μην εμπιστεύεσαι το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιείς το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).
  5. Να μετράς την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
  6. Να πληρώνεις εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.

Φυσικό αέριο

 1. Τι είναι το φυσικό αέριο;

  Είναι ένα φυσικό προϊόν που υπάρχει σε κοιτάσματα μόνο του ή συνυπάρχει με κοιτάσματα πετρελαίου. Είναι μία φυσική μορφή ενέργειας και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς πολλή επεξεργασία. Το φυσικό αέριο είναι κυρίως μεθάνιο, δηλαδή ο ελαφρύτερος υδρογονάνθρακας, είναι πολύ καθαρό, χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά, και κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές. Είναι το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

 2. Γιατί να βάλω φυσικό αέριο;

   

  • Επειδή εξασφαλίζει 20% περίπου οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο.
  • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
  • Επειδή πρώτα καταναλώνουμε και εκ τον υστέρων πληρώνουμε ακριβώς την καταναλωθείσα ποσότητα.
  • Επειδή δεν απαιτείται ανεφοδιασμός και έλεγχος ποσότητας του ανεφοδιασμού.
  • Επειδή κερδίζουμε χώρο από την μη τοποθέτηση δεξαμενής και αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες οσμές της δεξαμενής πετρελαίου.

   

 3. Που μπορώ να χρησιμοποιώ το φυσικό αέριο;

  Στο σπίτι

   

  • κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας
  • ατομική θέρμανση διαμερίσματός ή μονοκατοικίας
  • μαγείρεμα
  • ζέσταμα νερού
  • κλιματισμός

   

  Στην επιχείρηση

   

  • θέρμανση
  • μαγείρεμα
  • παραγωγή ζεστού νερού
  • παραγωγή ατμού
  • κλιματισμός
  • συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας

  Στη βιομηχανία

   

  • κάλυψη αναγκών όλων των παραγωγικών διαδικασιών
  • συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας

   

 4. Μπορώ να μετατρέψω την υπάρχουσα θέρμανση πετρελαίου σε αέριο;

  Από την στιγμή που διέρχεται ενεργός αγωγός φυσικού αερίου από το δρόμο μου μπορώ εύκολα με την αλλαγή συνήθως του καυστήρα η σπανιότερα του λέβητα-καυστήρα να μετατρέψω την κεντρική μου θέρμανση σε φυσικό αέριο με τα γνωστά πλεονεκτήματα.

 5. Περνάει το δίκτυο φυσικού αερίου από το σπίτι μας;

  Η εταιρεία μας έχει on line σύνδεση με την ΕΠΑ, ώστε με ένα απλό τηλεφώνημά σας σε εμάς, να σας ενημερώνουμε αμέσως για το τι συμβαίνει ακριβώς στο δρόμο σας.

 6. Ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου, με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης;

  Η ΕΠΑ Αττικής υπολογίζει την τιμή του φυσικού αερίου, με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του προηγούμενου, από το λογαριασμό μήνα, κάνοντας 20% έκπτωση, στην τιμή αυτή.

 7. Πόσο κοστίζει η εγκατάστασή του;

  Μια τυπική εγκατάσταση Φυσικού Αερίου, που είναι και η πιο συνήθης μας οδηγεί στην αλλαγή του καυστήρα και όχι και του λέβητα. Αυτο ισχύει σε περίπτωση που ο λέβητας είναι σχετικά καινούργιος (10ετίας). Σε αυτή τη περίπτωση και αν υποθέσουμε ότι το δίκτυο που θα χρειαστεί είναι 10 μ. (από το μετρητή έως το λεβητοστάσιο) με διάμετρο 1 ½ '' ξεκινάμε με ένα τυπικό κόστος της τάξεως των 2,000 ευρώ. Αυτό το κόστος εξαρτάται πάντα από την ποιότητα κατασκευής του καυστήρα.

 8. Ποια ειναι τα στάδια κατασκευής ενός δικτύου φυσικού αερίου;

   

  • Υποβολή αίτησης για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου στην εταιρία παροχής αερίου.
  • Τοποθέτηση μετρητή από την εταιρία παροχής αερίου.
  • Εκπόνηση μελέτης η οποία υποβάλλεται και εγκρίνεται από την εταιρία παροχής αερίου.
  • Κατασκευή του: α) δικτύου σωληνώσεων από συνεργείο με τεχνίτες που έχουν ειδική άδεια για κατασκευές αερίου, β) κατασκευή καμινάδων και καπναγωγών, γ) ανοιγμάτων αερισμού χώρων, δ) μέτρων ασφαλείας και ε) τοποθέτηση - σύνδεση συσκευών αερίου. Γενικά κατασκευάζουμε και εφαρμόζουμε όλα όσα προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη αερίου.
  • Έλεγχος εγκατάστασης δικτύου έναντι στεγανότητας και αντοχής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Υποβολή τεχνικού υπομνήματος και πιστοποιητικών στην εταιρία παροχής αερίου.
  • Έλεγχος εγκατάστασης δικτύου και εφαρμογής εγκεκριμένης μελέτης από την εταιρία παροχής αερίου και αποσφράγιση μετρητή εάν το δίκτυο είναι εντάξει.
  • Άναμμα και ρύθμιση των συσκευών αερίου από αδειούχο καυστηρατζή με άδεια φυσικού αέριου. Σύνταξη φύλλου ελέγχου για τις συσκευές που απαιτείται και υποβολή στη εταιρία παροχής αερίου.

   

  Στην περίπτωση που πρόκειται για δίκτυο φυσικού αερίου νέας οικοδομής που απαιτείται να κατασκευασθεί από την οικοδομική άδεια αυτής, αλλά δεν υπάρχει ενεργό δίκτυο αερίου για άμεση τροφοδότηση τότε:

  • δεν υλοποιούνται τα στάδια 1, 2, και 8 που αναφέραμε πριν.
  • στο στάδιο 4 δεν τοποθετούμε και δεν συνδέουμε τις προβλεπόμενες συσκευές αερίου.
  • στο στάδιο 7 η εταιρία παροχής αερίου δεν αποσφραγίζει μετρητή εάν έχει εφαρμοσθεί η εγκεκριμένη μελέτη αλλά μας χορηγεί βεβαίωση κατασκευής η οποία πρέπει να υποβληθεί στην πολεοδομία για την τροφοδότηση της οικοδομής με ρεύμα από την ΔΕΗ.
 9. Μια εγκατάσταση φυσικού αερίου από τι αποτελείται;

   

  • Τον μετρητή φυσικού αερίου
  • Το δίκτυο σωληνώσεων διανομής και τα μέτρα ασφαλείας έναντι διαρροών αερίου
  • Τις συσκευές κατανάλωσης αερίου (λέβητας, κουζίνα κλπ.)

   

 10. Το δίκτυο σωληνώσεων φυσικού αεριού πως κατασκευάζεται;

   

  • από χαλκό (με συγκόλληση ή μηχανική σύσφιξη των σωληνώσεων)
  • από χάλυβα (με συγκόλληση ή  με χρήση σπειρωμάτων σωληνώσεων)
  • από πολυαιθυλένιο PE (με θερμοσυγκόλληση σωληνώσεων)

   

 11. Τα μέτρα ασφαλείας έναντι διαρροών φυσικού αερίου ποια είναι;

   

  • τοποθέτηση ανιχνευτών αερίου
  • σειρήνες συναγερμού (σε περίπτωση κεντρικού συστήματος ανίχνευσης μεγάλης εγκατάστασης)
  • ηλεκτροβαλβίδες

   

 12. Σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου είναι απαραίτητος ένας ανιχνευτής αερίου;

  Ο βασικός στόχος της τεχνικής νομοθεσίας σε μία εγκατάσταση αερίων, είναι η «παθητική» προστασία προσώπων και κτιρίων.   Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβάλλεται κάποιο άλλο μέσο προστασίας, παρά μόνο η σωστή εφαρμογή των κανονισμών, κυρίως εκείνων που αφορούν τον επαρκή αερισμό του χώρου της συσκευής και την σωστή θέση του λεβητοστασίου. Βέβαια στις  περισσότερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, τοποθετείται ανιχνευτής αερίου σε συνεργασία με μία ηλεκτροβαλβίδα αερίου που διακόπτει την παροχή σε περίπτωση διαρροής αερίου στο λεβητοστάσιο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως επιπλέον μέτρο προστασίας που σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αντικαθιστά τα μέτρα προστασίας που προβλέπει ο τεχνικός κανονισμός. Πέρα από αυτό  κάθε επιπλέον ηλεκτρομηχανολογικό μέσο προστασίας όπως είναι οι ηλεκτροβαλβίδες και οι ανιχνευτές χρειάζονται τακτική επιθεώρηση και συντήρηση από τον τεχνικό σας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν όταν χρειαστεί

 13. Τι κάνω αν αντιληφθώ οσμή Φυσικού Αερίου;

  Μην ανάβετε φλόγες και μην ενεργοποιείτε κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να παράγει σπίθες όπως ηλεκτρικοί διακόπτες, κουδούνια, τηλέφωνα κτλ

  • Κλείστε την στρόφιγγα του μετρητή ή τη γενική στρόφιγγα του διαμερίσματος
  • Ανοίξτε αμέσως τα παράθυρα του δωματίου όπου βρίσκεται η συσκευή αερίου, έτσι  ώστε να δημιουργήσετε ένα ρεύμα αέρα
  • Ελέγξτε μήπως η διαφυγή αερίου οφείλεται σε κάποιο τυχαίο γεγονός ή γιατί αποσπάστηκε η προσοχή σας. Εάν όχι ειδοποιήστε αμέσως την ΕΠΑ από εξωτερική τηλεφωνική συσκευή. (τηλ 1133)

   

 14. Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αλλαγή του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης;

  Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης  ενός λέβητα είναι  η παλαιότητά του, το υλικό κατασκευής και ο τρόπος κατασκευής του.

  Ενας λέβητας που λειτουργεί πάνω από 15 χρόνια συνήθως έχει επικαθήσεις αλάτων και ασβεστόλιθους  στις βρεχόμενες επιφάνειες του, με αποτέλεσμα να λειτουργούν  σαν μονωτικό υλικό μεταξύ του μετάλλου του λέβητα και του νερού που πηγαίνει στα σώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον της τάξεως του 10-20%.   Επίσης ένας λέβητας που είναι παλαιάς τεχνολογίας με 1 ή 2 διαδρομές καύσης έχει σαφώς μικρότερο βαθμό απόδοσης από έναν σύγχρονο λέβητα 3 ή 4 διαδρομών. Πάντως στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή και αντιστάθμιση ο καταλληλότερος λέβητας θα πρεπει να είναι χυτοσιδηρός(μαντεμένιος) νέας τεχνολογίας με τουλάχιστον 3 διαδρομές καυσαερίων.

Ηλιακός θερμοσίφωνας

 1. Πως λειτουργεί ένας ηλιακός;

  Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα:

  Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κατά την λειτουργία του εκμεταλλεύεται το φυσικό φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (διαφοράς πυκνότητας), γνωστό και σαν αρχή του θερμοσιφώνου. Έτσι πετυχαίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς κυκλοφορητή (αντλία) συνεχής ροή του θερμαινόμενου μέσου, από το θερμότερο σημείο (ηλιακοί συλλέκτες) προς το ψυχρότερο (δεξαμενή νερού), μέχρις ότου τα δύο σημεία να αποκτήσουν παρόμοιες θερμοκρασίες. Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει το ψυχρότερο σημείο να είναι ψηλότερα από το θερμότερο σημείο και για τον λόγο αυτό σε όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες η δεξαμενή αποθήκευσης είναι πάντα ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες. Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται κι απ' τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος.

  1. Γιατί να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνο;

   Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνου μας εξασφαλίζει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης σχεδόν όλο το χρόνο με την επιπρόσθετη ευκολία της άμεσης παροχής χωρίς να έχει προβλεφθεί άναμμα του θερμοσίφωνου ώρα πριν. Σημαντικό επίσης είναι ότι συμβάλλουμε στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς στην μείωση των εκπομπών ρύπων.

  2. Πότε θα κάνω απόσβεση του κόστους αγοράς του ηλιακού;

   Ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου απόσβεσης του κόστους κτήσης ενός ηλιακού εξαρτάται από διάφορους επιμέρους παράγοντες όπως ο αριθμός των χρηστών, ο τρόπος χρήσης, τα χαρακτηριστικά ηλιοφάνειας της περιοχής κλπ. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος απόσβεσης της δαπάνης για μια κατοικία τετραμελούς οικογένειας υπολογίζεται στην Ελλάδα σε 5 έως 7 χρόνια.

  3. Μπορώ να βάλω ηλιακό σε κεραμοσκεπή;

   Όλες οι μάρκες ηλιακών θερμοσιφώνων που εμπορευόμαστε διαθέτουν ειδικές βάσεις στήριξης για κεραμοσκεπή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια εκ των κεκλιμένων επιφανειών της κεραμοσκεπής σε σωστό προσανατολισμό.

 2. Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού;

  Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του. Κάνοντας service στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να "αντέξει" στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επίσης πολύ σημαντικό όμως ότι καθαρίζει το νερό που χρησιμοποιούμε από τα άλατα και τα βακτήρια που δημιουργούνται μέσα στον κάδο από το νερό του δικτύου. Το αποτέλεσμα είναι επομένως διπλό:

  1. Οικονομία: καθώς επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωή του προϊόντος και μάλιστα ακόμα πιο αποδοτικά
  2. Υγεία: το ζεστό νερό του μπάνιου και της κουζίνας είναι καθαρό από άλατα, μικρόβια και σκουριές

   

 3. Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;

  Καλό είναι το πρώτο service του συστήματός μας να γίνει στο τέλος του δεύτερου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 2 χρόνια. Κάνοντας το service, το ειδικευμένο συνεργείο μας ελέγχει την λειτουργία του συστήματος, την αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής και αλλάζει το ανόδιο που περιέχει το μπόιλερ. Σε περίπτωση που έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, το συνεργείο μας πληροφορεί και συνεννοείται με τον πελάτη πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του.

 4. Tι είναι το ανόδιο;

  Το ανόδιο είναι μια ράβδος μαγνησίου [συνήθως Φ22Χ30mm] και στην πραγματικότητα αποτελεί την καθοδική προστασία του συστήματος από ηλεκτρόλυση . Είναι μία μέθοδος προστασίας για την διάβρωση των μετάλλων τα οποία έρχονται σε επαφή με διαβρωτικά υλικά (νερό). Η καθοδική προστασία επιτυγχάνεται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού, του ΑΝΟΔΙΟΥ, το οποίο διαβρώνεται στην θέση των προστατευομένων μετάλλων. Η χρησιμοποίηση του ανοδίου ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ γερμανικών προδιαγραφών είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος προστασίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης-θέρμανσης και ηλιακών τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και από άποψη υγιεινής.

 5. Ποια πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα για να θεωρείται αξιόπιστο;

  Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και test report βαθμού απόδοσης από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

 6. Τι σημαίνει το σήμα CE που πρέπει να έχει κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας;

  Σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία με δήλωση συμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας της λειτουργίας του ηλεκτρικού μέρους της συσκευής.

 7. Μπορώ σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας να μεταφέρω το σύστημα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;

  Η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός ηλιακού συστήματος είναι ιδιαίτερα απλή σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η εργασία αυτή όμως οφείλει να γίνεται από κάποιον ειδικό ή από το συνεργείο της εταιρείας μας.

 8. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να δουλέψει ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτός από τον ήλιο και το ρεύμα;

  Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε συνεργασία με το καλοριφέρ.

 9. Θα λείψω πολύ καιρό από το σπίτι. Τι να κάνω;

  Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας από το σπίτι και επομένως μη χρήσης του ηλιακού θερμοσίφωνα προτείνεται να καλύψετε τους συλλέκτες του συστήματός σας . Η καλύτερη πρόταση που μπορούμε να σας κάνουμε είναι το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για ηλιακό  που μπορεί να σας προμηθεύσει η εταιρία μας. Αν η απουσία είναι μεγάλη και δεν έχει σκεπαστεί η συλλεκτική επιφάνεια [ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες] τότε με την επιστροφή σας θα χρειαστεί απαέρωση [εξαερισμός] του κλειστού κυκλώματος και συμπλήρωμα θερμικού υγρού

 10. Ποια είναι η προτεινόμενη ρύθμιση του θερμοστάτη;

  Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνδεση της ηλεκτρικής αντίστασης και του θερμοστάτη ασφαλείας ενός ηλιακού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες τυπικούς κανόνες αφαλείας και πάντα από ηλεκτρολόγους που έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

  Ο θερμοστάτης είναι συνήθως ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η προτεινόμενη ρύθμιση θερμοκρασίας είναι οι 75 βαθμοί Κελσίου.

  Προσοχή: Μην ανάβετε την αντίσταση ΠΟΤΕ με άδειο boiler!

 11.      

   

 12. Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση;

  Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής: χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής. ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτινών με τον ηλιακό θερμοσίφωνα λόγω σκίασης ανεπαρκή ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως) λόγω αλάτων έχει βουλώσει κάποια σωλήνα του συστήματος με αποτέλεσμα τη μη κυκλοφορία του θερμικού υγρού κακή κατάσταση των ενώσεων με αποτέλεσμα έστω και ελάχιστη διαρροή λάθος προσανατολισμός ή κλίση των συλλεκτών συσσωρευμένη σκόνη / λάσπη στους υαλοπίνακες

 13. Ποιά η διαφορά μεταξύ του κλειστού και του ανοικτού κυκλώματος;

  Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος (λειτουργία με αντιψυκτικό) διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα (δεν καταστρέφονται οι ηλιακοί συλλέκτες). Μας δίνει 50% μεγαλύτερο όριο ζωής και μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης.

 14. Πόση ώρα πρέπει να έχω ανοικτό το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να ζεσταθεί το νερό του κάδου;

  Περισσότερο από μια ώρα και ανάλογα με το μέγεθος του κάδου.

Στερεά καύσιμα

 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΛΛΕΤ
  Τα pellet (συσσωματώματα) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4200 kcal/kg.
 2. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
  Τα pellet είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου 100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.
 3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
 4. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ
  Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Στην περίπτωση των pellet η καλλιέργεια των φυτών τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και σταδιακά να αποτελέσει μια διέξοδο στη διαρκώς επιβαρυνόμενη κατάσταση της Ελληνικής Γεωργίας.
 5. ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα πελετ συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας pellet.

  Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 κιλών είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000 kg. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο, ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Όταν λέμε ξύλο σαν στερεά καύσιμη ύλη, εννοούμε:
•    Ξύλο φυσικό, κούτσουρα
•    Μπριγκέτα Ξύλου. Πεπιεσμένο πριονίδι σε σχήμα κούτσουρου
•    Κάθε είδος ξύλου έχει τις δικές του ιδιότητες και χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την απόδοση του κατά την καύση.
•    Το είδος του ξύλου και μόνο, δεν αρκεί για να προσδιορισθεί η θερμική απόδοση του. Το ποσοστό απόδοσης κυμαίνεται ανάλογα και με την υγρασία του καθώς και την θερμοκρασία καύσης. Η φωτιά πρέπει να φτάσει σε συγκεκριμένη ελάχιστη θερμοκρασία, ώστε να έχουμε καθαρή και αποδοτική καύση. Το φρεσκοκομμένο ξύλο επίσης, περιέχει πάνω από 50% υγρασία και είναι εντελώς ακατάλληλο.
•    Αν το ξύλο έχει μεγάλη υγρασία, η φωτιά είναι αδύναμη, χλωμή και παράγει ένα βαρύ, πυκνό πέπλο καπνού, άκαυτη πίσσα και κρεόζοτο, με αποτέλεσμα το γρήγορο μαύρισμα του κρυστάλλου στα ενεργειακά τζάκια και τις σόμπες.  Ξύλο με μεγάλη υγρασία, μειώνει κατακόρυφα την απόδοση και τον ελκυσμό, με αποτέλεσμα το "κάπνισμα" και μια σειρά άλλα προβλήματα.   Η ανθρώπινη αντίδραση στην χαμηλή απόδοση λόγω της υγρασίας, είναι η υπέρ τροφοδοσία, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και απώλεια θερμότητας διαμέσου της καμινάδας.

1. ΠΟΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΞΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

Φροντίζουμε να προμηθευόμαστε την ξυλεία μας το καλοκαίρι ή το πολύ μέχρι τα μέσα  Σεπτεμβρίου. Μεριμνούμε ιδιαίτερα για την αποθήκευση των καυσόξυλων. Τα ξύλα πρέπει να τοποθετούνται σε στεγασμένο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 15% - την οποία ελέγχουμε με υγρόμετρο (μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από μάντρες ξυλείας).

Να θυμάστε ότι τα σκισμένα κούτσουρα ξεραίνονται πιο εύκολα.

2. ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

•    Προσέχουμε τα είδη ξύλου που καίμε. Ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή ή «σκάνε». Προτιμάμε δρυ, που έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, και οξιά, που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα. Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση.
•    Επιλέγουμε μόνο φυσικά ξύλα. Αποφεύγουμε ρητώς βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό.
•    Αποφεύγουμε τη χρήση χημικών προσαναμμάτων, με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες, αλλά μόνο φυσικά, από λεπτά, ξερά κλαράκια ή δαδιά.
•    Δεν αγοράζουμε εμποτισμένη με χημικά ξυλεία.

Προσοχή: Μη χρησιμοποιείτε ξύλα που περιέχουν ρετσίνι, (ξύλο κωνοφόρων, όπως πεύκο, έλατο κλπ), τραβέρσες γραμμών τραίνου, γιατί μπορεί να καταστρέψετε το τζάκι ή τον καπναγωγό σας. Επιλέγετε δρύ, οξιά, ελιά, αυτά είναι σκληρά ξύλα με μεγάλη πυκνότητα και έτσι κρατούν πολύ περισσότερο.

ΜΠΡΙΓΚΕΤΕΣ

1. TΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΡΙΓΚΕΤΕΣ

Οι μπριγκέτες αποτελούν την εναλλακτική λύση για μία σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. Οι μπριγκέτες  γίνονται υπό υψηλή πίεση, δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες  και χημικά πρόσθετα , δηλαδή είναι ένα ανανεώσιμο οικολογικό και ανεξάντλητο βιοκαύσιμο που δε ρυπαίνει το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά:

•    Η υγρασία 6- 8%, Στάχτη - ≤ 1%
•    Θερμογόνο δύναμη - 4500 έως 5.000 kcal / kg.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Έχουν  εύκολη αποθήκευση  καθώς είναι συσκευασμένες σε πακέτα  ( χαρτοκιβώτια ή σακουλάκια ) που βοηθάνε την τοποθέτηση τους  σε οποιοδήποτε μέρος( δίπλα στο τζάκι , στο μπαλκόνι κλπ )
 • Δεν ρυπαίνουν τον χώρο αποθήκευσης καθώς δεν έχουν λάσπες, χώματα, υγρασία
 • Είναι καθαρό υλικό και δεν αφήνει στάχτη ( 5 φορές λιγότερη στάχτη από το ξύλο )
 • Έχει 6 φορές λιγότερη υγρασία από το ξύλο
 • Έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη, 1 kg μπριγκέτας = 1,8 kg ξύλα
 • Έχει βαθμό απόδοσης 88% - 92 %
 • Δεν πετάνε σπίθες αποφεύγοντας  περαιτέρω ζημιές στον χώρο
 • Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου.
 • Οι μπριγκέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για καυσόξυλα καθώς μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής καθώς έχουν ευρεία εφαρμογή (συμβατικά και ενεργειακά τζάκι, ξυλολέβητες , ξυλόσομπες , σόμπες – λέβητες καθώς και σε ξυλόφουρνους αρτοποιίας )

2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

Αγοράζοντας 1 τόνο μπριγκέτας έχετε περίπου 940-970 κιλά καύσιμη υλη, ενώ αγοράζοντας 1 τόνο ξύλου έχετε περίπου 600-650 κιλά καύσιμη ύλη λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του ξύλου σε νερό (περίπου 35-40%).
Καίγοντας 100 κιλά μπριγκέτας είναι ισοδύναμο με το να καίτε 160 κιλά ξύλου, εξοικονομώντας επιπλέον καύσιμη ύλη.
Συνολικό μικτό κέρδος 60%.

3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την συμπαγή συγκόλληση της βιομάζας για την παραγωγή της μπριγκέτας την αναλαμβάνει η κυτταρίνη και η λιγνίτη που υπάρχει στο ίδιο το ξύλο ή οποία κατά την διάρκεια της θέρμανσης και συμπίεσης της βιομάζας μετατρέπεται σε πολύ ισχυρό συγκολλητικό υλικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασφαλίζει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων σωματιδίων.

Οι ξύλο-μπρικέτες έχουν μηδενική συνεισφορά στο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς οι ποσότητες διοξειδίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα ίδια φυτά για την επαναδημιουργία της βιομάζας. Τα προϊόντα βιομάζας συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της όξινης βροχής καθώς έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά περιεκτικότητας σε θείο μόλις 0,08%

Φωτοβολταϊκα

 1.  

Βιολογικός καθαρισμός

 1.